Skip to content

Korte uitleg over instelling Op Tillt Trofee: Digitized Manufacturing en FabLabs

mei 23, 2012

Hierbij een korte toelichting. Zie ook de ppt sheets van mijn lezing op 12 mei bij het DenkTank Omega symposium:  Fablabs Omega

Wat is er aan de hand? U kan voor een paar duizenden euro’s een hele fabriek in uw garage starten. Net als bijna alles in onze maatschappij zijn dingen goedkoper en slimmer geworden. Het meest zichtbaar was dat in de computer branche. daar zijn we in enkele tientallen jaren gegroeid van mainframe airco gekoelde datapaleizen, naar minicomputers in elk bedrijf en lab, naar PC’s op elk bureau, naar laptops & tablets & smartphones meegedragen maar tegelijk gekoppeld met clouds. De volgende golf van tools verving de vorige niet maar voegde weer geheel nieuwe activiteiten en empowerment toe.

Een dergelijke disruptive “downsizing” met steeds nieuwe doelgroepen, mogelijkheden en innovaties is zich nu in de manufacturing aan het afspelen. Jazeker, in de “manufacturing industry” waar DINGEN ontworpen, gemaakt en geleverd worden. Let op: Engelse term “industry” betekent bedrijvigheid, en is dus veel ruimer dan Fabricage of “Industrie” zoals die in ons spraakgebruik vaak wordt gehanteerd.

Maar nu is die term Industrie dus wel weer van toepassing maar…….zowel grote maak-fabrieken als MKB producenten en nu ook werkplaatsen zoals FabLabs (= Fabricage Laboratoria) zijn zich totaal opnieuw aan het inrichten en somas zelfs zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Het gaat dus om een geheel andere wereld dan ouders, leraren en politici zich herinneren van vuile stinkende machines waar zombieachtige werkers moeten zwoegen. Inventieve vaklui zijn het nu die echt iets kunnen en inhoudelijk verstand van zaken en aanzien hebben.

In die FabLabs, nu zo’n 15 in ons land geaccrediteerd, met zeker 28 in  aanvrage, zijn mensen met diverse  grote vaardigheden bezig die dingen ontwerpen en fabriceren, vaak als prototype op verzoek van bezoekers, met behulp van computer bestuurde lasercutters, 3D printers, freesmachines en electronica en interface kaartjes (oa. van Arduino Open Source Hardware) . Die machines zijn zeer betaalbaar en sterk in ontwikkeling zodat het niet zal verbazen als mensen ook thuis (DIY) bepaalde machines kunnen gaan neerzetten, bijv. om speelgoed of reserve-onderdelen te “printen” in plaats van ze te bestellen of aan te schaffen.

Denk dus niet dat het puur alleen maar om die 3D printers gaat. Er gaat veel meer gebeuren en verschuiven. De Economist heeft onlangs een special Report aan Digitized Manufacturing gewijd waarin ze het m.i. terecht hebben over THE THIRD INDUSTRIAL REVOLUTION.  “Manufacturing is going digital” met verstrekkende gevolgen voor waardeketens, koppelingen met de bestaande maakindustrie, nieuwe kansen voor ontwerpers en innovatoren en werkgelegenheid, zie:

http://www.economist.com/node/21553017 Manufacturing: The third industrial revolutions
http://www.economist.com/node/21552901 A third industrial revolution, special report

In de zeer grote “nieuwe” fabrieken werken relatief veel minder mensen dan vroeger maar wel met zeer diverse vakkennis die hele nieuwe vormen van opleidingen vereisen. dat is een urgente uitdaging voor MBOs, VMBO’s, HTSen en UT’s: EDUCATIE !!!! Resultaat is wel dat fabricage weer vlak bij de afzetmarkten kan plaatsvinden en maakindustrie voor een groot deel terug kan keren naar ook ons eigen land. NEEN niet meer terug naar vroegere fabriekshallen. Forget it. Het hele evenwicht van kapitaal vs arbeidskosten gaat dramatisch verschuiven. Vaklui kunnen in groepen hun eigen gereedschappen bouwen en verbeteren. En van elkaar ontwerpen ruilen. Essentie wordt maatwerk wat supersnel kan worden gemaakt uitgeprobeerd en verbeterd samen met de klanten. Vaak modulair ingepast in andere dingen. VERBETERINGS SNELHEID wordt de key.   En het gaat in vele andere bedrijfstakken ook toeslaan zoals de DIY BioLabs waar slimpies uit de medical/genomics sfeer allerlei low cost DNA analyse apparatuur samen in hun vrijetijd inelkaar sleutelen. Een ander voorbeeld zijn zeer goedkppe protheses die in de derde wereld gemaakt kunnen  worden op plaatsten waar de huidige prothesefabikanten toch niet in geinteresseeerd zijn.

Maar onderschat zulke projecten niet. De T-Ford werd indertijd ook weggelachen door de luxewagen fabrikanten. Zo beginnen rebellen met disruptive innovaties altijd: met bottom-up vernieuwen. Ons land is op dit 3e Industriele Revolutie gebied een van de aanvoerders in de wereld en het is daarom zaak dat dit bij de leidinggevenden van ons land bekend wordt en dat de pioniers erkenning en waardering krijgen.

Niet door ze te hinderen met regels en subsidies maar door belemmeringen weg te nemen en ze aan te moedigen !!

Een van de huidige obstakels is dat vele FabLabs hoewel locaal en regionaal zeer succesvol, nog niet aansluitingen op elkaar, op MKB bedrijven en afnemers en publiek kunnen vinden. Daarom is de Op Tillt Trofee specifiek bedoeld om degenen die dat wel deden in de vorm van tools voor anderen, en waardeketens, in het zonnetje te zetten. Laat het zien hoe jullie dat deden !!! Kunnen we van leren!

Advertenties

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: