Skip to content

Idee om de Derde Industriële Revolutie in NL aan te jagen

mei 24, 2012

Onlangs werd bekend dat ons land tot 2016 ca. 170.000 technisch vaardige vaklui tekort gaat komen. Dan gaat de motor van onze welvaart dus stilvallen.

Hoe komt dit? Door het met pensioen gaan van huidige technici zonder dat er opvolgers kunnen worden gevonden, des-interesse bij de jeugd (en hun ouders) gezien het verouderde imago (vuil werk in industrie die inkakt) wat men van “technisch werk” heeft, en het gebrek aan status en betaling van technische banen. Ik weet uit ervaring dat het ook niet helpt dat leidinggevende -logen, -logen, drs-en en juristen, die zelf nog geen kikker van de kant kunnen duwen, de mensen die wel inhoudelijk iets KUNNEN DOEN of werkend krijgen neerbuigend bejegenen als “techneut”.

Er is nu met vereende krachten  van verschillende ministeries en samen met bedrijfsleven o.a. VME, een project opgestart om behalve het aantrekken van goedopgeleidde buitenlandse technici, verbeteringen in het onderwijs (MBO. VMBO, HTS, TU) ook scholieren meer te laten zien van de veranderende praktijk in de maakindustrie. Door succesvolle technici de scholen langs te laten gaan en te laten vertellen hoe het is. Zie:  fme-verheugd-over-brede-samenwerking-om-groeiend-tekort-aan-technici-te-keren

Mooi, maar ik denk dat behalve die aanpak het ook kan helpen als we niet alleen laten zien hoe het IS maar waar het naar toe gaat: “digitized manufacturing” in grote en kleine fabrieken, MKB, werkplaatsen, FabLabs en design studio’s. Zie de voorgaande pages in deze Blog.

Hoe kunnen we dat organiseren? Mijn voorstel is :

” Richt FabLabs in bij FME-CWM bedrijven ten behoeve van scholieren” 

Dat kan in twee richtingen nuttig uitwerken. Richting bedrijven die in kontact komen met product ideeen van jonge slimpies en richting scholieren waarbij ze vaardige technici in bedrijf zien schitteren. Het kan mensen enthousiast maken en het kan werk scheppen zodat een deel van de fysieke maakindustrie weer (terug) komt in ons land en export kan genereren.

Ik hoop dat dit voorstel in goede aarde gaat vallen bij de politieke partijen, gezien de aanstaande verkiezingen,  en dat men tot uitvoering overgaat.

Advertenties

From → Uncategorized

One Comment
  1. Dit lijkt me een buitengewoon goed idee. Wellicht ook goed om hierbij mooie gezamenlijke initiatieven van technici en kunstenaars bij de vermelden. Zie bijvoorbeeld wat het gebeurt op het medialab bij het MIT, http://labcast.media.mit.edu/, maar kijk ook dichter bij huis. Vorig jaar afgestudeerd bij ArtEZ (naar ik meen ook met een techniekachtergrond): http://www.frankkolkman.nl/ of de keukens van Erik Jan Kwakkel (http://iturl.nl/sn2-F). Ik begreep dat hij zijn eigen ovens heeft moeten bouwen om de tegels te kunnen bakken. Zie ook het boek Art+Science van Stephen Wilson.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: