Skip to content
Tags

Het succes van de Arduino elektronica boards

juli 23, 2012

Een van de recente doorbraken in Open Source Hardware is het toepassen van Arduino circuit boards in de ontworpen en geproduceerde dingen in FabLabs. De producten betreffen dus niet alleen maar mooi vormgegeven dingen maar ook slimme interactieve apparaatjes, met besturingselectronica er in.

Besturings-electronica vereiste vroeger hele omvangrijke en dure constructies waarvoor veel kennis en soldeerwerk vereist was. In de industrie werden meestal Programmable Logic Controllers (PLC’s) voor dit soort functies gebruikt waarvan zelfs voor standaard modules pas vanaf 1000 Euro neergeteld moest worden. Dat is een van de redenen voor het succes van Arduino, die in Italie een hoeveelheid kleine PLC kaartjes op de markt heeft gebracht voor per stuk een paar tientjes. Plus het feit dat anderen weer een hele vloedgolf van hulpstukjes en Open Source programma’tjes beschikbaar hebben. Een ware ecologie van bouwblokjes slimme functies in dingen kunnen verzorgen. Zie de Must See TED lezing van een van de “vaders” van  Arduino:

Massimo Banzi: How Arduino is open-sourcing imagination
http://www.ted.com/talks/massimo_banzi_how_arduino_is_open_sourcing_imagination.html

Massimo Banzi helped invent the Arduino, a tiny, easy-to-use open-source microcontroller that’s inspired thousands of people around the world to make the coolest things they can imagine — from toys to satellite gear. Because, as he says, “You don’t need anyone’s permission to make something great.” Massimo Banzi = co-founded Arduino, which makes affordable open-source microcontrollers for interactive projects, from art installations to an automatic plant waterer.

Lunar module

Lunar module built with Arduino card

Het betreft ook draadloze bouwstenen (met Wi-Fi en ZigBee)  die aan de kaartjes kunnen worden gehecht. Ten behoeve van bijvoorbeeld (her)programmeren op afstand, of uitlezen van meetoptellingen, het besturen van robotjes tot en met “weefsels” van slimme dingen die via Machine-to-Machine (M2M) communicatie met elkaar babbelen.

Wat mij betreft is het beschikbaar komen van deze kaartjes voor de MAKERS MOVEMENT inclusief voor jonge mensen, een van de belangrijkste doorbraken in de toepassing van electronica na de ontwikkeling van PC’s. Toen ik net studeerde in Delft was de Electrotechniek een afsplitsing van de Werktuigbouw. En dat was aan alles te merken. We leefden als technici in een Electro-Mechanische wereld. Kijk maar wat er in typmachines (in dit geval Teletype computertermnals) zat:

Alle slimme apparaten werden bestuurd met een combinatie van metalen of plastic lipjes, pallen, touwtjes met electromotoren geschakeld door vonkende relais. Radio’s, telefoons, TV toestellen, tot en met telefooncentrales, de eerste computers: bijna geheel met bewegende mechanische onderdelen gebouwd. Fabrieken hadden ook steevast als kern de instrumentmakerij met draaibanken. En de instrumentmakers stonden in hoge aanzien. Wat dat betreft zijn we, na een aantal tientallen jaren met steeds complexere Integrated Circuits (IC”s) waar bijna alle mechanische functies in verdwenen, weer full cycle terug bij combinaties van mechanica, vormgeving en software + electronica, met dit verschil dat het nu “ge-emancipeerd” is naar DIY onderdelen en machines die slimpies zelf thuis of op een FabLab in elkaar kunnen prutsen en samen verbeteren. Je hoeft hiervoor niet meer 5 jaar (nominaal :-)) Elektrotechniek te hebben gestudeerd, maar je kan het binnen een  maand of zo behoorlijk onder de knie krijgen en…zelfs verder brengen, door jouw idee aan de Open Source Hardware community ( the Makers Movement ) aan te bieden en anderen instaat te stellen om er nieuwe dingen mee te doen. En het betreft niet alleen de gemeenschap van Arduino whizz kids maar ook die van de Raspi kaartcomputer, zie volgende pagina. Vet Cool toch?

Advertenties
One Comment
  1. Ik ben benieuwd wanneer de Elektrotechniek Faculteiten van TUDelft, TUEindhoven en UTwente deze bouwstenen ook gaan toepassen in hun R&D. Ga maar eens bij de FabLabs van Industrieel Ontwerpen kijken !! ICT wordt overal ingebouwd toch?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: